JooMBa
Sila log-in atau daftar sebelum melihat segala maklumat di dalam forum ini tanpa had. Terima kasih kerana melawat laman web kami ini.

Please log in or register before viewing unlimited contents in this forum. Thank you for visiting our website.

Daripada / by Administrator.


Portal komuniti ini dibangunkan bertujuan untuk berbincang, menyumbangkan idea dan bertukar-tukar pendapat serta penambahbaikan sesuatu organisasi itu, pandangan, idea dan tips-tips mengenai isu-isu yang berkaitan amat dialu-alukan.
 
HomePortal*CalendarGalleryFAQSearchRegisterLog in
Selamat datang ke , forum sembang & portal maklumat anda..............................
Search
 
 

Display results as :
 
Rechercher Advanced Search
Latest topics
» beli atau sewa?
Wed Aug 18, 2010 2:28 pm by hjhasmus

» Klik-Klik Jadi Jutawan
Fri Apr 09, 2010 9:23 pm by MTX

» kuih siput.....
Wed Feb 17, 2010 5:32 pm by mama@adamz

» buah kurma fresh......
Wed Feb 17, 2010 5:16 pm by mama@adamz

» Punca Stereng Kereta Berat
Sun Feb 07, 2010 12:53 am by roy

» 6 CARA JAGA TAYAR
Sun Feb 07, 2010 12:52 am by roy

» NAFAS BERBAU
Tue Jan 19, 2010 12:00 pm by ciking

» Cerita orang melalui gambar misteri.......
Fri Nov 13, 2009 12:32 am by mike




SRI BOLKIAH ENTERPRISE

LORI UNTUK DISEWA
Lori dumper / tipper untuk disewa bersama pemandu......

Penghantaran pasir, batu dan tanah di sekitar Daerah Papar, Kota Kinabalu, Beaufort, Kuala Penyu dan Labuan (atau di Seluruh Sabah tidak termasuk Sarawak dan Semenanjung, harap maaf).

Untuk keterangan lanjut, sila hubungi:
Izwan (019-8702786) atau Mr. Chai (016-8327282)





Ingin belajar memandu?
Harga boleh runding.......

Untuk pendaftaran sila datang ke PUSAT MEMANDU JESSELTON SDN. BHD., Cawangan Indah Permai, Sepangar.

Atau,

Hubungi:
Kak Linda 016-8104632 @ 014-552224
5




Ejen / Wakil Jualan Untuk Produk Kesihatan Keluarga:
(Haslinda)
1). Alpha Lipid

(Kasmida)
2). Transfer Factor

3). Kain Batik Kelantan (RM150.00 - RM200.00)
4). Kain Pasang & Kain Tudung

Coming soon kain import dari Dubai....

Berminat dan ingin melanggannya sila hubungi:

Haslinda (016-8104632)
K
asmida (016-2513516)


Create your own banner at mybannermaker.com!



iluvislam
Visitors
Copyright


© 2009 Copyright JooMBa
Web Team All Rights Reserved.






Share | 
 

 SELSEMA..............

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
elvinda
Senior
Senior


Posts : 37
Points : 5709
Reputation : 3
Join date : 2009-04-15
Age : 30
Location : KG Rampazan PAPAR

PostSubject: SELSEMA..............   Mon Apr 27, 2009 1:11 pm

Apakah itu selesema?

Iaitu satu jangkitan pada hidung dan tekak. Biasanya disebabkan oleh
virus.

Apakah tanda-tanda dan simptom-simptom selesema?

Simptom-simptom yang biasa adalah :

  • Batuk
  • Demam
  • Sakit tekak
  • Sukar bernafas
  • Hidung tersumbat dan akan semakin teruk dan berkahak
  • Akan bernafas melalui mulut kerana hidung yang tersumbat.
Simptom-simptom lain termasuk:

  • Bersin
  • Keletihan
  • Sakit kepala
  • Hilang selera makan
  • Muntah dan cirit-birit.
Apakah rawatan untuk selesema?

Selesema adalah satu penyakit kendiri. Tiada rawatan khusus
diperlukan dan rawatan dilakukan hanyalah dengan membuat kanak-kanak
itu merasa selesa. Langkah-langkah penting termasuk:

  • Rehat yang sempurna
  • Mengambil banyak air
  • Mengambil makanan yang berzat
  • Pemberian paracetamol untuk melegakan demam dan membuat mereka selesa
  • Anti-biotik tidak diperlukan
Langkah-langkah untuk melegakan hidung tersumbat

  • Menggunakan titisan salin nasal sebelum memberi makan bayi atau tidur
  • Dalam
    kes yang lebih teruk, boleh gunakan ubat pelega sesak hidung tetapi
    mesti berhati-hati kerana kesan sampingan seperti rasa mengantuk, tidak
    selesa dan sukar untuk tidur.
  • Gunakan penyedut lendir manual untuk kes yang lebih teruk.
Aspirin tidak sesuai bagi mereka yang kurang dari 15 tahun.ia boleh
dikaitkan dengan satu penyakit yang serius dipanggil ‘Reye’s syndrome’.

Bolehkah selesema dirawat?

Selesema tidak boleh dicegah tetapi ada cara untuk mengurangkan kadar jangkitan :

  • Jangan terlalu dekat dengan orang yang dijangkiti
  • Basuh tangan sebelum makan dan selepas menyentuh hidung
  • Gunakan tuala tangan pakai buang menggantikan sapu tangan
  • Ajar anak-anak supaya menutup hidung dan mulut apabila batuk atau bersin dan basuh tangan serta merta.
  • Jika seseorang mendapat selesema, mereka hendaklah menjauhi pusat jagaan kanak-kanak atau sekolah
  • Makan makanan berzat dan amalkan gaya hidup sihat
Back to top Go down
nokE90
Elite
Elite


Posts : 52
Points : 5777
Reputation : 9
Join date : 2009-04-14
Age : 31
Location : sepangar

PostSubject: Re: SELSEMA..............   Mon May 04, 2009 2:51 pm

klu selsema babi tu mcm mana ya?
bahaya jugak ya selsema ni....maybe mcm paru-apru berair......
jangan selsema ikan udalah nanti ramai orang tak dapat makan ikan....
ikan ada selsema ka?
Back to top Go down
http://joomba.forumotion.com
apiwan
Freshie
Freshie


Posts : 4
Points : 5526
Reputation : 2
Join date : 2009-05-18

PostSubject: Re: SELSEMA..............   Thu May 21, 2009 4:23 pm

Tertarik dengan cara menyedut lendir manual-alat penyedutnya macam mana yaa..?ada gambar ka?

Bagi yang dewasa senang ja, pergi kedai makan, order bak so ka,mee sup ka, bihun sup ka, tom yam ka, pastikan ianya pedas berapi dan panas gila kau makan.... sedut syruppp... lepas tu tengok segala lendir dan 'cendol' akan keluar dari hidung kau.Disamping tu kau dapat 'high free'...tanpa dadah,make sure you can drive home safely..
Itu lah cara aku menyelesaikan masaalah selsema aku.
Nak makan pil ni almaklum lah semua tu ada dadah 'betul guna'
Cuba guna kekuatan yang ada pada badan kita dulu, tak boleh baru kita guna pil
Selamat Mencuba...
Back to top Go down
MTX
Senior
Senior


Posts : 37
Points : 5706
Reputation : 6
Join date : 2009-04-15
Age : 41
Location : Kimanis

PostSubject: Re: SELSEMA..............   Mon Jun 22, 2009 9:04 am

selsema babi makin menjadi2 pula skrang ni merebak secara dalaman. maksudnya sekarang wabak tu bukan di bawa dari luiar negara....ia telah menular secara jangkitan tempatan....jadi kepada anda d luar sana kena berhati2...... lepas tu dtambah dengan keadaan yang panas skrang ni..... ramailah urang sakit..... drunken
Back to top Go down
http://ila-galigo.blogspot.com
Sponsored content




PostSubject: Re: SELSEMA..............   Today at 4:39 pm

Back to top Go down
 
SELSEMA..............
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
JooMBa :: Tips Kesihatan :: Penjagaan Diri-
Jump to: