JooMBa
Sila log-in atau daftar sebelum melihat segala maklumat di dalam forum ini tanpa had. Terima kasih kerana melawat laman web kami ini.

Please log in or register before viewing unlimited contents in this forum. Thank you for visiting our website.

Daripada / by Administrator.


Portal komuniti ini dibangunkan bertujuan untuk berbincang, menyumbangkan idea dan bertukar-tukar pendapat serta penambahbaikan sesuatu organisasi itu, pandangan, idea dan tips-tips mengenai isu-isu yang berkaitan amat dialu-alukan.
 
HomePortal*CalendarGalleryFAQSearchRegisterLog in
Selamat datang ke , forum sembang & portal maklumat anda..............................
Search
 
 

Display results as :
 
Rechercher Advanced Search
Latest topics
» beli atau sewa?
kuih siput..... I_icon_minitimeWed Aug 18, 2010 2:28 pm by hjhasmus

» Klik-Klik Jadi Jutawan
kuih siput..... I_icon_minitimeFri Apr 09, 2010 9:23 pm by MTX

» kuih siput.....
kuih siput..... I_icon_minitimeWed Feb 17, 2010 5:32 pm by mama@adamz

» buah kurma fresh......
kuih siput..... I_icon_minitimeWed Feb 17, 2010 5:16 pm by mama@adamz

» Punca Stereng Kereta Berat
kuih siput..... I_icon_minitimeSun Feb 07, 2010 12:53 am by roy

» 6 CARA JAGA TAYAR
kuih siput..... I_icon_minitimeSun Feb 07, 2010 12:52 am by roy

» NAFAS BERBAU
kuih siput..... I_icon_minitimeTue Jan 19, 2010 12:00 pm by ciking

» Cerita orang melalui gambar misteri.......
kuih siput..... I_icon_minitimeFri Nov 13, 2009 12:32 am by mike




SRI BOLKIAH ENTERPRISE

LORI UNTUK DISEWA
Lori dumper / tipper untuk disewa bersama pemandu......

Penghantaran pasir, batu dan tanah di sekitar Daerah Papar, Kota Kinabalu, Beaufort, Kuala Penyu dan Labuan (atau di Seluruh Sabah tidak termasuk Sarawak dan Semenanjung, harap maaf).

Untuk keterangan lanjut, sila hubungi:
Izwan (019-8702786) atau Mr. Chai (016-8327282)





Ingin belajar memandu?
Harga boleh runding.......

Untuk pendaftaran sila datang ke PUSAT MEMANDU JESSELTON SDN. BHD., Cawangan Indah Permai, Sepangar.

Atau,

Hubungi:
Kak Linda 016-8104632 @ 014-552224
5




Ejen / Wakil Jualan Untuk Produk Kesihatan Keluarga:
(Haslinda)
1). Alpha Lipid

(Kasmida)
2). Transfer Factor

3). Kain Batik Kelantan (RM150.00 - RM200.00)
4). Kain Pasang & Kain Tudung

Coming soon kain import dari Dubai....

Berminat dan ingin melanggannya sila hubungi:

Haslinda (016-8104632)
K
asmida (016-2513516)

kuih siput..... Kliksinikuih siput..... Imp

Create your own banner at mybannermaker.com!



iluvislam
Visitors
Copyright


© 2009 Copyright JooMBa
Web Team All Rights Reserved.






Share
 

 kuih siput.....

Go down 
AuthorMessage
MTX
Senior
Senior
MTX

Posts : 37
Points : 7678
Reputation : 6
Join date : 2009-04-15
Age : 43
Location : Kimanis

kuih siput..... Empty
PostSubject: kuih siput.....   kuih siput..... I_icon_minitimeTue Apr 21, 2009 4:31 pm

Bahan-Bahan:
1kg tepung gandum
300gm tepung ubi
2 biji telur
1 sudu makan cili boh
5 sudu makan serbuk kari
1 senduk margerin (dicairkan dlm periuk)
Daun kari (dihiris halus, lagi banyak lagi sedap)
garam secukup rasa
ajinomoto penambah perisa

Cara:
Masukan
kesemua bahan tadi kecuali margerin, gaul hingga semuanya sebati,
kemudian masukan margerin tadi, uli hingga ianya menjadi doh yang
lembut.

Cubit sedikit dan gelekan pada acuan kuih siput hingga terbentuk seperti siput, buat hingga tepung habis.

Panaskan minyak dan goreng hingga kuning.
Back to top Go down
http://ila-galigo.blogspot.com
apiwan
Freshie
Freshie


Posts : 4
Points : 7498
Reputation : 2
Join date : 2009-05-18

kuih siput..... Empty
PostSubject: Re: kuih siput.....   kuih siput..... I_icon_minitimeThu May 21, 2009 5:40 pm

Mtx - nampak senang dan menarik resepi ni,nak tanya, acuan kuih siput ni macam mana, ada gambar ka?
siput ni macam-macam rupa siput, ni kalo pake acuan ko tu macam mana rupa siput nya? adakah macam rupa siput gondang?
Back to top Go down
MTX
Senior
Senior
MTX

Posts : 37
Points : 7678
Reputation : 6
Join date : 2009-04-15
Age : 43
Location : Kimanis

kuih siput..... Empty
PostSubject: Re: kuih siput.....   kuih siput..... I_icon_minitimeThu May 21, 2009 10:51 pm

kuih siput..... Kuih_s10

na ni sia punya kuih siput.....belum cuba belum tahu.

acuannya macam gambar d bawah ni.....
kuih siput..... Acuan_10

tapi apiwan ko tak pernah makan tuntul yang tepi pantai yg banyak di Kuala Penyu tukah? atau tuntul sungai (urang melayu cakap siput sedut) kena icap dari bontotnya.....keluar ckit tajuk dari kuih siput tapi ada kaitan juga ba kan dengan siput.... heheheee....

kuih siput..... Tuntul10

yg ni siput gondang mcm siput babi .....HARAM Ba makan karang kena H1N1 selsema babi .....
kuih siput..... Siput_10
Back to top Go down
http://ila-galigo.blogspot.com
apiwan
Freshie
Freshie


Posts : 4
Points : 7498
Reputation : 2
Join date : 2009-05-18

kuih siput..... Empty
PostSubject: Re: kuih siput.....   kuih siput..... I_icon_minitimeFri May 22, 2009 10:26 am

Mtx- terima kase gambar terang,tuntul sedut ikut atas (lubang besar)klau sedut dari bontot susah mau keluar.Ada lagi resepi-resepi baru?Ada sekali dgn gambar lagi baik,cadangkan kau buat pngumpulan resepi traditional kita,kalau tidak sya rasa akan hilang semua tu.
Back to top Go down
aDrieyN93
Junior
Junior
aDrieyN93

Posts : 8
Points : 7587
Reputation : 1
Join date : 2009-04-19
Age : 26
Location : papar

kuih siput..... Empty
PostSubject: Re: kuih siput.....   kuih siput..... I_icon_minitimeMon May 25, 2009 11:54 pm

hahahaha.... bingung mungkin si mtx tu..... klu lalu bontot mana dapat keluar tu...... sia kadang guna pin atau hisap dari mulut tuntul tu kadang hampir tercekik klu tak hati2.... affraid mcm ni sampai mata terbeliak dibuatnya....
Back to top Go down
MTX
Senior
Senior
MTX

Posts : 37
Points : 7678
Reputation : 6
Join date : 2009-04-15
Age : 43
Location : Kimanis

kuih siput..... Empty
PostSubject: Re: kuih siput.....   kuih siput..... I_icon_minitimeTue May 26, 2009 8:49 pm

thankq.... apiwan dan adrieyn93....sebab bagi tahu, silap hisap lalu mulutnya tu bukan bontot....heheheh....

satu lagi klu tak biasa makan tuntul ni bole sakit perut alias mcm tercirit....
No
Back to top Go down
http://ila-galigo.blogspot.com
mama@adamz
Freshie
Freshie


Posts : 3
Points : 6951
Reputation : 0
Join date : 2010-02-17

kuih siput..... Empty
PostSubject: Re: kuih siput.....   kuih siput..... I_icon_minitimeWed Feb 17, 2010 5:32 pm

eh,eh,eh...mcm2 sggh...tp yg mama sy kasik,lain lak resepi nyer....tp sedap oooo....rangup lg...haaaaa...

http://adamshoppe.blospot.com
Back to top Go down
Sponsored content




kuih siput..... Empty
PostSubject: Re: kuih siput.....   kuih siput..... I_icon_minitime

Back to top Go down
 
kuih siput.....
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
JooMBa :: Resepi Masakan Nusantara :: Kuih Tradisional-
Jump to: